KAS - Kosmička agencija Srbije

Odmah su nam potrebni alati kako bismo mogli da upravljamo klimom, ekologijom i biodiverzitetom planete Zemlje. Kosmos je očigledan odgovor. Dugoročni održivi razvoj civilizacije biće osiguran obezbeđivanjem resursa i energije iz kosmosa. Kosmos je jedini izvor neograničene energije i resursa poznat civilizaciji, a nadohvat ruke nam je. Zato je naš put prema sigurnoj budućnosti izgradnja Evropske kosmičke metro luke "Balkan" - Vesmir lansirnog sistema - u samom središtu Balkanskog poluostrva. Inženjering i kreiranje tehnologije neophodni su za lansiranje kosmičke rakete za višekratnu upotrebu, projektovanu za prevoz ljudi i tereta i na Zemlji i van Zemlje. Ovladavanje tehnologijom kosmičkih nuklearnih reaktora koji su izvori energije velike gustine nužno je za bilo kakve ozbiljnije misije u sunčevom sistemu, kakva su na primer robotska istraživanja i obrada različitih materijala u kosmosu.

U savremnom svetu širom planete postoji na stotine kosmičkih startap kompanija i njihov broj stalno raste, kao i vladinih svemirskih agencija koje grade put do kosmosa, odnosno put prema neograničenom snabdevanju energijom i resursima iz kosmosa. Sada je pravo vreme za pridruživanje tim težnjama i naporima.

Za Evropu i balkanske zemlje, a posebno za Srbiju, izgradnja evropske svemirske mero luke „Balkan“ usred Balkanskog poluostrva obezbediće dugoročni održivi razvoj koji će uticati na sve. To će biti jedan od retkih auto-puteva do neograničenih resursa i energije iz kosmosa.

Za zemlju kao što je Srbija, koja ulaže otprilike 2 milijarde evra godišnje, jedino realno rešenje bilo bi usmeriti sve investicione sektore na ovladavanje kosmičkim tehnologijama. Na taj način bismo imali veće šanse da upravljamo klimatskim fluktuacijama, čuvamo i obogaćujemo ekologiju i biodiverzitet Srbije, balkanskog regiona, Evrope i civilizacije u celini. Istovremeno ćemo učiti i stvarati nove tehnologije, nova radna mesta i razvijati ceo region.

Zašto nam treba KAS Kosmička Agencija Srbije


"Jedan od načina da Srbija postane Evropa, a i da se približi EU" "moglo bi da bude i osnivanje KAS Kosmičke Agencije Srbije"
"Formirati KAS Kosmičku Agenciju Srbije i uključiti se u međunarodnu saradnju na ovom polju"
"Kadrovi za osnivanje Kosmičke Agencije Srbije, dakle, postoje"

"Srbija bi ulaganjem mogla raspolagati kosmičkim tehnologijama" "Rad na ovakvim tehnologijama i projektima znatno bi unapredio tehnološku bazu u Srbiji, a poboljšao bi i sistem obrazovanja novih inženjera i istraživača u oblasti novih tehnologija, kao i razmenu kadrova sa ESA evropskom svemirskom agencijom"

"Razvoj male rakete nosača satelita, na komercijalnoj bazi"
"o propagandnom značaju za celu zemlju jednog ovakvog projekta ne treba ni govoriti. Možda ovo zvuči megalomanski, ali je to vrlo realno. U ovoj zemlji postoje neophodna znanja i tehnologije za jedan takav projekt, koji ni po čemu ne bi zaostajao za sličnim projektima u svetu"
"što bi se vrlo brzo mnogostruko vratilo"
"krajnji rezultat ovih mera bio bi održiv rast zemlje"

Prof. dr Đorđe Blagojević (1950-2012)